Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Ministri členských krajín Európskej únie (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Schválený pakt pozostáva z desiatich právnych predpisov, ktoré podporuje veľká väčšina členských štátov EÚ. Slovensko v súlade s avizovaným postojom hlasovalo pri dvoch predpisoch proti a pri ôsmich sa hlasovania zdržalo.

archívne video

Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podobnú pozíciu hlásili aj Maďarsko a Poľsko, ktoré podľa tlačovej agentúry DPA napokon hlasovali proti všetkým častiam balíka. S niektorými z nových predpisov nesúhlasili ani Rakúsko a Malta.

Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami. Kritizovali ho najmä tie štáty, ktoré chcú znížiť imigráciu, na druhej strane mali k novému súboru celoúnijných predpisov výhrady aj aktivisti a organizácie, ktoré chcú utečencom uľahčiť príchod do EÚ. Členské štáty budú mať dva roky na to, aby zaviedli nové predpisy do svojho vnútroštátneho práva.

Viac o téme: SchválenieEurópska úniaRada EÚPakt o migrácii a azyle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu